ABD'den Dijital İnsan Kopyalama Atağı!
ABD, insanların dijital kopyalarını yasaklamaya hazırlanıyor
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
NO FAKES Yasası, bir kişi hayattayken ve ölümünden sonra 70 yıl boyunca rızası olmadan suretinin dijital ortamda çoğaltılmasını engelliyor
ABD'li kanun yapıcılar, bireyleri yapay zeka üretimi dijital kopyalardan korumayı amaçlayan yeni bir yasa tasarısı sundu.
"Orijinalleri Besle, Sanatı Destekle ve Eğlenceyi Güvende Tut" (Nurture Originals, Foster Art and Keep Entertainment Safe) anlamına gelen NO FAKES (SAHTEYE HAYIR) Yasası, tek bir fotoğraf veya ses kaydından gerçekçi deepfake'ler yaratabilen gelişmiş üretken yapay zeka araçlarına yanıt olarak geliyor.
Demokrat Senatörler Chris Coons ve Amy Klobuchar'la Cumhuriyetçi Senatörler Marsha Blackburn ve Thom Tillis'in bu hafta teklif ettiği yasa tasarısı, bir kişi hayattayken ve ölümünden sonra 70 yıl boyunca rızası olmadan suretinin dijital ortamda çoğaltılmasını önleyecek.
Senatör Coons, "Taylor Swift ya da başka biri olmanız fark etmeksizin, herkes sesine ve suretine sahip olma ve onu koruma hakkını hak ediyor" dedi.
Üretken yapay zeka yaratıcılığı teşvik etmek için bir araç olarak kullanılabilir ancak bu, herhangi birinin sesinin veya suretinin izinsiz sömürülmesi pahasına olamaz.
Yasa tasarısının teklifi, OpenAI'ın Dall-E, Adobe Firefly ve Midjourney gibi üretici yapay zeka araçlarının içerdiği riskleri kamuoyunun dikkatine sunan nisandaki sansasyonel Senato oturumunun ardından geldi.
Senatör Klobuchar, "Toplumun her kesiminden Amerikalılar, reklamlarda, görsellerde, müzikte ve videolarda kendi rızaları olmadan deepfake'ler yaratmak için yapay zekanın kullanıldığını giderek daha fazla görüyor" dedi.
Yasalarımızın da hızla ilerleyen bu teknoloji kadar sofistike olması gerekiyor.
Oturumda, müstehcen içerik gösteren sahte görseller gibi dijital kopyaların istemeden öznesi olan bireylerin göreceği olası zararın yanı sıra politikacıların veya diğer kamuya mal olmuş kişilerin deepfake videoları yoluyla kamuoyunun yanıltılması ihtimali de tartışılmıştı.
Senatörler, öğrenciler ve personel hakkında ırkçı ve aşağılayıcı yorumlar içeren sahte bir kayıt üretmek için yapay zeka kullanılarak sesi dijital olarak klonlanan Baltimore'daki bir lise müdürüne verilen zararı vurgulamıştı.
Tasarı aynı zamanda etik uzmanlarının, ölü kişilerin yapay zeka simülasyonlarının hayatta kalan arkadaşları ve akrabaları için "istenmeyen dijital dadanma" riski taşıdığı yönündeki uyarılarını da takip ediyor.
Ölü botlar denen şeyler halihazırda bazı sohbet robotu şirketlerinin müşterilerine sunulurken, Cambridge Üniversitesi'ndeki akademisyenler mayısta bu teknoloji için daha fazla güvenlik protokolü çağrısında bulunmuştu.
Cambridge Leverhulme Merkezi'nden Dr. Tomasz Hollanek, "Dijital ölümden sonra yaşam hizmetlerinin, sadece yeniden yarattıkları kişilerin değil, simülasyonlarla etkileşime girmek zorunda kalacak kişilerin de haklarını ve rızasını dikkate alması hayati önem taşıyor" diye konuşmuştu.
Bu hizmetler insanlar üzerinde büyük bir sıkıntı yaratma riski taşıyor... Olası psikolojik etki, özellikle de zaten zor bir zamanda, yıkıcı olabilir.
NO FAKES Yasası yasalaştığı takdirde, bireyleri ya da şirketleri rıza dışı dijital kopyalar üretmekten sorumlu tutarken, Instagram ve X gibi platformlar da izinsiz deepfake'lere ev sahipliği yapmaktan sorumlu olacak.
YORUMLAR
Yorum Yap