ABD'de Robot Polis Dönemi: İlk Görev Atlanta'da!

Suçla mücadelede yeni dönem tartışma yarattı: Toplum güvenliği mi, gözetim toplumu mu?

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

ABD'nin Atlanta şehrinde "robot polis" göreve başladı. Georgia eyaletindeki kent, artan suç oranları karşısında asayişi sağlamak üzere otonom bir gözetleme robotunu görevlendirdi. 

Atlanta Emniyet Müdürlüğü, kentin Old Fourth Ward semtinde son 7 ayda cinayet, tecavüz ve adam kaçırma gibi 34 suç işlendiğini belirtiyor. Bölge sakinleri, sokaklarda kurşunların uçuştuğunu aktarıyor.

Özellikle yaz aylarında suç oranlarının arttığını ifade eden yetkililerin aldığı kararla bir gözetleme robotu bu ay semtin sokaklarında devriye gezmeye başladı.

Knightscope şirketi tarafından üretilen robot, kamuya açık alanlarda yaşanan olağandışı durumları takip edip yetkililere aktaracak. 

Herhangi bir insan müdahalesine ihtiyaç duymayan robotun, uyku veya yemek gibi ihtiyaçları olmadığından polisin yükünü hafifletmesi bekleniyor. 

ABD'de son dönemlerde güvenlik amacıyla robotlara başvuran kent sayısı artıyor. 

Bu yıl Kaliforniya'nın San Diego ve Massachusetts'in Boston şehirleri de benzer uygulamalara geçmiş, hatta Boston'daki robot bir suçluyu ararken kurşun yemişti.

New York Polis Departmanı da bu yılın başlarında bir robotun eğitimi tamamlamış ancak açıklamadığı bir gerekçeden dolayı cihazı göreve başlatmamıştı. 

Kayıt alma, plakaları tespit etme ve polis merkeziyle anlık iletişim kurmanın yanı sıra bu robotlar, duman sensörleriyle yangın gibi acil durumlarda da yetkilileri harekete geçiriyor.

Aynı zamanda insanların giremeyeceği yerlere de girdiği belirtilirken, toplum güvenliğini sağlamada önemli bir adıma işaret ettikleri düşünülüyor.

Öte yandan güvenlik güçlerinin kontrolünde 7/24 kayıt alabilen bir cihazın sokaklarda gezinmesi, özel hayatın gizliliğine dair endişeleri de gündeme getiriyor.

Yerel yayın kuruluşu 11Alive, Atlanta sakinlerinin de benzer endişeler duyduğunu ancak güvenliği daha önemli gördüklerini aktarıyor.

Old Fourth Ward'da yaşayan Andre Johnson, "Mahremiyet mi? Buna ihtiyacımız var. Artık bunu pek bulamıyoruz" diyerek ekliyor:

Ama robot herhangi bir sorun görürse, otomatik olarak polisi gönderiyor... Yani eskisinden daha güvenli.

Knightscope Başkan Yardımcısı Stacy Stephens, robotlarının özel hayatın gizliliğini ihlal etmediğini savunarak "Kamuya açık bilgileri arıyor" diyor: 

Yani halka açık bir yerdeyseniz, markete, bankaya ya da kameraların takılı olduğu herhangi bir yere gitmekten bir farkı yok.

Stephens, Knightscope robotlarının ulusal suç veri tabanlarına erişemediğini ve yüz tanıma yazılımı içermediğini söylüyor. Ancak yüz tanıma becerisine sahip yeni bir model halihazırda üretim aşamasında.

Amerikan Yurttaş Özgürlükleri Birliği'nden Jay Stanley, güvenlik robotlarının yazılımıyla ilgili yeterli şeffaflık sağlanmamasından dolayı kaygılarını dile getiriyor:

Eğer bu robotlar bir yapay zekaya dayanarak kimi izleyeceklerine karar veriyorsa bu durum; profil çıkarma, adalet ve şeffaflıkla ilgili ciddi soru işaretlerini beraberinde getirir.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz