ABD'de Göçmen Krizi Yargıyı da Böldü!
ABD'de Biden yönetimiyle Cumhuriyetçilerin yönettiği eyaletleri karşı karşıya getiren göçmen krizi gündemden düşmüyor.
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
ABD'de Federal Temyiz Mahkemesi, Teksas eyaletinin ülkeye yasadışı şekilde giriş yapanları tutuklama yetkisi veren tartışmalı göçmen yasasını dondurma kararı aldı. Karar, Anayasa Mahkemesi’nin yasanın yürürlüğe girmesini engellemeyi reddetmesinden birkaç saat sonra geldi.
VOA Türkçe'nin aktardığı habere göre yasa, benzerleriyle kıyaslandığında ülkedeki en sert yasalardan biri olarak nitelendiriliyor. Söz konusu yasa eyaletteki yetkililere yasadışı şekilde giriş yapanları tutuklama ve soruşturma yetkisi veriyordu.
BIDEN YÖNETİMİ İTİRAZ ETTİ
Meksika yeni yasa uyarınca sınır dışı edilecek herhangi birini kabul etmeyi reddedeceğini açıklamıştı. Joe Biden yönetimi de yasaya karşı çıkmış ve anayasal olmadığnı belirtmişti.
ABD Anayasa Mahkemesi ise Teksas eyaletinde güvenlik yetkililerinin Meksika sınırını yasadışı olarak geçtiğinden şüphelenilen kişilerin tutuklanmasına imkan veren yasayı engellemeyi reddetmişti.
Biden yönetimi yaptığı başvuruda sözkonusu yasanın, federal hükümetin göçü düzenleme yetkisine müdahale ederek Anayasa’yı ve federal yasaları ihlal ettiğini savundu.
SEÇİM ÖNCESİ GÖÇMEN TARTIŞMASI BÜYÜYOR
Cumhuriyetçi Teksas Valisi Greg Abbott, SB 4 olarak bilinen yasa tasarısını geçtiğimiz Aralık ayında imzalamış ve eyalette görevli güvenlik güçlerine ABD’ye yasadışı olarak girdiğinden şüphelenilen kişilerin tutuklanması yetkisi vermişti.
Teksas’a yasadışı olarak girilmesini eyalet genelinde suç sayan yasa, bu kişilere 180 gün ila 20 yıl hapis cezası verilmesini öngörüyordu.
Yasa kapsamında Teksas’ta yargıçların bu göçmenlerin Meksika’ya dönmesi yönünde karar almasını ve bu karara uymayanların 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması yer alıyordu.
Teksas Valisi 18 Aralık’ta düzenlediği basın toplantısında, Demokrat Başkan Biden’ın ülkeye yasadışı girişi suç sayan federal yasaları uygulamadığını, Teksas’ın başının çaresine bakmak zorunda kaldığını ve bu nedenle böyle bir yasaya ihtiyaç olduğunu söylemişti.
ABD-Meksika sınırındaki göçmen krizi seçimlere giderken siyasette başlıca tartışma konusu haline geldi. Demokrat Başkan Biden’ın ABD-Meksika sınırını yasadışı şekilde geçerken yakalanan rekor sayıda sığınmacıya ilişkin krizi yönetme biçimi, Cumhuriyetçilerin eleştirilerinin hedefi oldu.
Mart başında yapılan önseçimlerin ardından Edison Research tarafından yapılan sandık çıkışı anketlerine ilişkin analiz, sınırdaki durumla ilgili çok sayıda seçmenin kaygılı olduğunu göstermişti.
YORUMLAR
Yorum Yap