AB'den Türkiye'ye 250 Milyon Euro'luk Deprem Finansmanı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugüne kadar uluslararası kuruluşlardan toplamda 3.8 milyar dolarlık deprem finansmanı sağlandığını belirtti.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 6 Şubat depremleri için Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan (CEB) 250 milyon euro ek finansman desteği sağlandığını açıkladı.

Şimşek, Çarşamba günü Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, 6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından etkilenen bölgelerin yeniden inşası için sağlanan dış finansman kaynakları hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan 250 milyon euro kredi desteği aldığını açıklayan Şimşek, geçtiğimiz yıl da 250 milyon euro'luk bütçe finansmanı sağlandığını belirtti.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından da 1.5 milyar euro finansman paketi sağlandığını hatırlatan Şimşek, uluslararası kuruluşlardan bugüne kadar toplamda 3.8 milyar dolarlık dış finansman sağlandığını açıkladı.

Şimşek, bu finansmanların deprem bölgesi altyapı çalışmaları, kırsal konutların inşası, yeniden imar ihtiyacı ile sağlık altyapı çalışmaları için kullanılacağını ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilcisi Louisa Vinton, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin Türkiye'ye 100 milyar dolardan fazlaya mal olacağını açıklamıştı.

Dünya Bankası ise depremin yaklaşık 34.2 milyar dolarlık doğrudan fiziksel hasara yol açtığını, yeniden inşa ve iyileştirme maliyetlerinin ise bu miktarın iki ya da üç katı olabileceğini bildirmişti.

Şubat 2024'te açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremlerde toplam 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiğini, 107 bin 213 kişinin ise yaralandığını söylemişti.

Cumhurbaşkanlığı raporuna göre, 11 ilde toplamda 2 milyon 618 bin 697 bina depremlerden etkilendi.

6 Mart 2023 tarihi itibarıyla raporda, 35.355 binanın yıkıldığı belirtildi. 17.491 binanın ise acil olarak yıkılması gerektiği kaydedildi.

Toplamda 179.786 binanın ağır hasarlı olduğu belirtilirken, 40.228 binanın orta ve 431.421 binanın ise az hasarlı olduğu tespit edildi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz