5 Bin Yıllık Gizem Çözüldü!

İngiltere'de bulunan tarih öncesi döneme ait Stonehenge’ın gizemi çözüldü. Bilim insanları dünyaca ünlü kayaların yapım amacını bulduklarını iddia ediyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Birleşik Krallık’ın en kutsal noktalarından biri olan Stonehenge’ın neden var olduğu, yapım amacı yıllardır bir gizem oldu. Sonunda araştırmacılar yapının mistik amacını ortaya çıkarılmış olabilir.

Salford Üniversitesi’ndeki bilim insanları ünlü kayaları yeniden yaratmak için bir 3D yazıcı kullandı. Bu model daha sonra insanların konuşması, müzik ve ritüeller gibi farklı seslerin uzayda nasıl hareket ettiğini ve yankılandığını test etmek için kullanıldı. Araştırma, taşların şeklinin ve yerleştirilme şeklinin, seslerin ve gürültülerin dairenin dışına çıkmadığını buldu. Bu da dışarıda duran insanların içeride olup biten konuşmaları duyamayacağı anlamına geliyor.

Araştırma ekibinin yarattığı versiyon, gerçek yapının kabaca on ikide biri büyüklüğündeydi ve orijinal yapının göründüğü şekilde yapılmıştı. Model, yaklaşık 30 dikilitaşın bulunduğunu varsaydı; bunlardan 17’si bugün hâlâ dış çemberin içinde duruyor. Bugün toplamda 63 tam taş var ve bunların 157’sinin 5 bin yıl önce bölgede olduğu tahmin ediliyor.

Araştırma ekibi de Stonehenge Lego olarak adlandırdığı bir model ortaya çıkardı. Salford araştırmacıları çeşitli sesleri çalmak için modelin farklı bölümlerine yerleştirilen hoparlörleri kullanmadan önce, tüm taşlar ses emilimini en aza indirecek şekilde yapıldı.

Ekip, taşların arasında boşluklar olmasına rağmen sesin kısa bir süreliğine taşların içinde sıkışıp kaldığını keşfetti. Ayrıca sesin içeride yankılanmadığı da ortaya çıktı. Yani daire, cenazeler veya ritüeller gibi etkinliklerde sesleri daha iyi hale getirerek akustik bir oda olarak kullanılmış olabilir.

Arkeologlar ayrıca alanın ay hizalamalarına sahip olduğunu da buldular; bu da bu alanın ay döngülerini takip etmek için kullanılmış olabileceğini öne sürüyor.

Stonehenge'in inşası, inşaatçıların ileri düzeyde matematik ve astronomi bilgisine sahip olduğunu gösteren hassas planlama ve geometri gerektiriyordu.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz