2023 Yılının En Etkili 5 Rus Silahı!

İşte 2023 Yılının En Etkili 5 Rus Silahı...

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

2023 NATO'nun pahalı, yüksek teknolojiye sahip silah ve askeri teçhizatının itibarının Rus silahlarının gücü karşısında bekleneni veremediği bir yıl olarak hafızalara kazındı. Sputnik, önde gelen Rus ve ABD'li askeri uzmana geçtiğimiz yılın en önemli 5 Rus silahı hakkındaki görüşlerini sordu.

1991'de Irak, 1995 ve 1999'da Bosna ve Kosova, 2001'de Afganistan, 2003'te tekrar Irak ve 2011'de Libya'da yaşanan çatışmalar, ABD ve müttefiklerinin 1980'lerde Sovyetlerle savaşmak için geliştirdikleri silah tasarımlarının üstünlüğünü kanıtlar nitelikteydi.

NATO savunma analistleri konvansiyonel zaferlerini üstün teknoloji ve silah kalitesine bağlayarak bir Abrams ya da Challenger 2 tankının Irak'ın Sovyet döneminden kalma düzinelerce T-72 tankını neredeyse hiç kayıp vermeden tek başına imha edebilmesini Batı tank tasarımlarında doğru, Sovyet ve dolayısıyla Rus tasarım felsefelerinde yanlış bir şeyler olduğu anlamına geldiğini düşündüler. Söz konusu bu mantık zırhlı araçlardan uçaklara, hava savunmasına ve bu teçhizatların arasında kalan hemen her şeye kadar uygulandı.

2023 yılında Ukrayna'nın Batı tarafından silahlandırılmış ve eğitilmiş kuvvetlerinin Zaporojye, Herson ve Donbass'taki Rus mevzilerine karşı gösterdiği performans, NATO silahlarının yüksek yoğunluklu savaşta gerçek bir rakibe karşı üstünlüğü efsanesine kısmen de olsa zarar verdi. Leopar'lar, Challenger'lar, Bradley piyade savaş araçları ve diğer Batılı zırhlı ekipmanlar Ukrayna’ya ait Sovyet döneminden kalan muadilleri kadar kolay imha edildiler.

Rusya'nın Grad, Uragan ve Smerç çoklu fırlatma roket toplarının Ukrayna'ya ABD tarafından verilen HIMARS kadar etkili olduğu ortaya çıktı. NATO standardı taktik seyir füzeleri Rusya'nın Tor, Pantsir, S-300 ve S-400 gibi katmanlı hava ve füze savunma sistemleriyle boy ölçüşememe eğilimindeydi.

Kasım ayında, Ukrayna'nın karşı taarruzu durmuş ve on binlerce askeri öldürülmüşken, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy çatışmanın ‘çıkmaza’ girdiğini itiraf etmişti. Zalujnıy NATO'nun ekipmanlarının yetersiz ve tavsiyelerinin hatalı olduğunu zikrederek, "NATO'nun ders kitaplarına ve bizim yaptığımız matematiğe bakarsanız Kırım'a ulaşmamız, Kırım'da savaşmamız, Kırım'dan dönmemiz ve tekrar girip çıkmamız için dört ay yeterli bir süre olmalıydı" diye sitemde bulunmuştu.

2023 yılının en etkili 5 Rus silahı

2023 yılında hangi Rus taktik ve stratejik silah sistemleri bölgede devam eden Özel Operasyon'a damgasını vurdu? Sputnik, önde gelen askeri uzmanlara ilgili konudaki görüşlerini sordu.

5. Tor-M2 Füze Sistemi

Rusya nihayetinde Ukrayna üzerinde hava üstünlüğünü koruyabildiğini kanıtlamış olsa da bu hiçbir zaman bir kesin değildi. NATO ülkeleri Kiev'e F-16 savaş uçaklarının teslimatını geciktirirken Ukrayna Hava Kuvvetleri'ni MiG-29 ve Su-27 savaş uçakları, Mi-24 helikopterler ve Mi-8 nakliye helikopterleri de dahil olmak üzere Ukraynalı pilotların aşina olduğu düzinelerce Sovyet standardı hava aracı ile doldurmakta tereddüt etmediler. Dahası, NATO teslimatları arasında küçük Black Hornet Nano'lardan uçak büyüklüğündeki Bayraktar TB2 saldırı dronlarına, Malloy Aeronautics T150 ağır quadrocopter dronlarına, Switchblade kamikaze İHA'larına ve Phoenix Ghost mühimmatlarına kadar binlerce keşif ve saldırı dronu bulunuyordu. Uzun menzilli saldırı sistemlerine gelince ittifak Storm Shadow seyir füzeleri, GPS ve navigasyon sistemi destekli GMLRS roketleri ve ATACMS füzeleri ve diğer tespit edilmesi ve savunulması zor mühimmatlar da Ukrayna’ya verildi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz