"Mahpuslar İçin Ayrılan İaşe Bedelleri Artırılmalı"

Hapishanelerde tutuklular için ayrılan iaşe bedellerinin artırılmasını talep edildi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

İnsan hakları ve hukuk örgütleri ile sağlık-meslek örgütleri, hapishanelerde tutuklular için ayrılan iaşe bedellerinin artırılmasını talep etti.

Açıklamada, “Hapishanelerin iklim şartlarına uygun inşa edilmemesi, hapishanelerde kapasitenin üzerinde mahpus tutulması sebebi ile mahpus başına düşen temiz hava miktarı ve yaşam alanının yetersizliği, gün ışığı ve temiz havadan yeterince faydalanamama, hava sirkülasyonun sağlanamaması gibi sorunları beraberinde getirmiş ve bu fiziki koşullardan kaynaklı bulaş riski ve sağlık sorunlarında artışa sebep olmuştur” ifadeleri kullanıldı.

"İAŞE BEDELİYLE NİTELİKLİ BESLENME İMKANSIZ"

Açıklama da, mahpusların yaşadığı bir diğer zorluğun ise 0-6 yaş grubu annesi ile kalan çocuklar için 34 TL, diğer tutuklullar için günlük 17 TL olarak belirlenmiş olan ve sağlıklı beslenmeye olanak vermeyen iaşe bedeli olduğuna dikkat çekildi. “Günlük 17 TL olarak belirlenmiş olan iaşe bedeli ile mahpusların nitelikli ve dengeli beslenmeleri sağlanamamaktadır” denilen açıklama da, “Bunun yanı sıra gıda enflasyonunun yıllık olarak artmasına bağlı olarak mahpusların alım gücü düşmektedir. Türk-İş’in dengeli ve yeterli beslenmek için gereken aylık gıda harcaması tutarını 2022 Haziran ayında 6.391 TL’ye olarak belirlemesine rağmen 27 Mayıs 2021 yılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyon Tutanaklarında iaşe bedelinin 0-6 yaş grubu annesi ile kalan çocuklar için 23 TL, diğer mahpuslar için günlük 11,5 TL uygulandığı dışında iaşe bedellerinde değişiklik yapılmasına ilişkin hiçbir açıklama yapılmamıştır” denildi.

"HİÇBİR İHTİYACI KARŞILAMIYOR"

Adalet Bakanlığına yapmış olduğukları bilgi edinme başvurusuna tutuklular ile görevi başında bulunan personel için 17,00 TL’den 22,00 TL, hapishanede barındırılan çocuk mahkumlar için 34,00 TL’den 44,00 TL, annesiyle birlikte kalan çocuklar ile süt emziren tutuklu anneler ve hamileler için 34,00 TL’den 44,00 TL olarak uygulandığı cevabı verildiği söylendi. Tutuklular için belirlenen iaşe bedelleri mahpusların hiçbir ihtiyacını karşılayamadığının aktarıldığı açıklamada, "Tüketilen gıdalar için besin miktarının yeterliliği, çeşitliliği, kalitesi, hijyeni ve besin değerinin korunması önemle dikkat edilmesi gereken hususlardır. Hapishanelerde belirli besin maddelerinin eksikliği özellikle bazı hastalıklara neden olabilmektedir. Vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması için öğünler savunma sistemini güçlendirici nitelikte sebze ve meyveler açısından zengin olmalıdır. Mevcut hali ile hapishanelerde mahpusların taze sebze ve meyveye ulaşmaları oldukça güç olmakta, hapishane kantinlerinden gıda temin etmekte artan gıda fiyatları nedeniyle zorluklarla karşılaşmaktadırlar” denildi.

Beslenme sorununun derhal çözüme kavuşturulmasını ve tutukluların en temel insani haklarından olan gıda ve sağlığa erişim haklarının güvence altına alınmasının devletin temel sorumluluğu olduğunun hatırlatıldığı açıklama da, “Salgın hastalıkların arttığı bu dönemde Adalet Bakanlığını ve Sağlık Bakanlığını sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoru” denildi.

EVRENSEL 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz