'Egoist Değilim Sadece Hastayım!'

Brad Pitt'ten prosopagnozi açıklaması.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Gençlik yıllarından bu yana kariyerinde büyük bir başarı elde eden Brad Pitt de bunun son örneklerinden birini sergiledi. Son dönemde eski eşi Angelina Jolie ile hem altı çocuklarının velayeti hem de geçmişte ortak kurdukları iş nedeniyle yaşadığı anlaşmazlıklarla gündemde olan 58 yaşındaki Brad Pitt, sağlığına dair bir ayrıntıyı bir kez daha gündeme getirdi.

YÜZ KÖRLÜĞÜ İDDİASI

Pitt, genellikle doğuştan gelen ve beynin bir bölgesindeki bir eksikliğin neden olduğu prosopagnozi yani "yüz körlüğü" hastalığına sahip olduğunu söyledi.

Daha önce de benzer iddiasını tekrarlayan Pitt, resmi olarak teşhis almadığını ama gösterdiği bütün belirtilerin bu prosopagnozi hastası olduğunu doğruladığını ileri sürdü.

Yüz körlüğü olarak da bilinen prosopagnozi, genellikle doğuştan geliyor. Beyindeki bilişsel bir bozukluk nedeniyle bu hastalığı sahip olan kişiler diğer insanların yüzlerini tanıyamaz, hatta neredeyse göremez.

Bazı kişilerin kendi yüzlerini tanımakta bile güçlük çektiği durumlar da olabilir.

'BENCİL OLDUĞUMU SANIYORLAR'

Kendisinde prosopagnozi yani yüz körlüğü hastalığı olduğunu GQ dergisine verdiği röportajda tekrarlayan Brad Pitt, gördüğü ve tanıştığı insanları sonradan hatırlayamadığını belirtip "Bu da insanların beni ilgisiz, yanına yaklaşılamaz ve sadece kendini düşünen bencil biri gibi görmelerine neden oluyor" dedi.

'EGOİST DEĞİLİM'

Brad Pitt bu konuda daha önce de şunları söylemişti: "Birçok insan benden nefret ediyor çünkü onlara saygısızlık ettiğimi düşünüyorlar." Pitt, sahip olduğunu iddia ettiği hastalığın sonucu olarak insanların kendisini "egoist" olarak gördüğünü sözlerine ekledi.

Prosopagnozi nedir?

Önce bu ismin nereden geldiğine bir bakalım. Yunanca da "yüz" anlamına gelen "prosopo" ve bilgi eksikliği anlamınaz gelen "agnosia" kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor bu kelime.

Yüz körlüğü olarak bilinen prosopagnozi genellikle doğuştan geliyor. Ama kimi zaman da sonradan oluşabiliyor. Hastalığın ana nedeni ise beyinde yüz algılama ve bununla ilişkili olan hafızayı kontrol eden bölgedeki eksiklik ya da hasar.

Beynin ilgili bölgesinde eğer bu durumdan az etkilendiyse kişi, kendisine yakın olmayan insanların yüzlerini tanıyamayabilir. Orta düzeyde ise prosopagnozi hastası olan kişi kendi ailesinin ve yakınlarının yüzünü tanımakta da güçlük çekebilir.

İleri düzeyde prosopagnozi hastalardan bazılarının kendi yüzlerini tanımakta bile güçlük çektiği görülebilir. Bu arada prosognozi hastalığının hafıza sorunları, görme bozukluğu ya da öğrenme güçlüğü ile bağlantılı olmadığını da not düşelim.

Kişinin bu hastalığa sahip olup olmadığı bazı özel testlerle belirleniyor

 

 

 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz